Gode råd og oplysninger / Hund i Hjemmet

Hund i Hjemmet

Nu er I kommet hjem med den lille schæferhvalp, som I har købt, og denne skal lære at være i hjem-met, og I skal lære at have hund.

Det er vigtigt, at en hund ved, hvad den må, og hvad den ikke må. Hvis man ikke lærer hunden dette, fra hunden er hvalp, er det næsten umuligt at lære den det senere.

En hundegård er god at have. Ikke at hunden skal gå der til daglig, men når man har travlt eller skal have gæster, er det bedre for hunden, at den har et sted at være, hvor der er fred og ro. Ellers vil hunden hele tiden løbe mellem benene på jer, og I vil skælde ud. Det er synd for hunden, den har jo ikke gjort noget forkert.

Det er også vigtigt for hunden at have et sted hvor den skal ligge, således at den går derhen, når der bliver sagt "læg dig" - eller "gå hen på dit tæppe". Hvis hvalpen lærer dette fra starten, vil der ikke blive problemer senere.

En hvalp vil gerne løbe med ting, som den ikke må. Dette kan ikke undgås, hvor der er børn, eller hvor strømper ligger og flyder. Lær hvalpen fra starten, at den må lege med f.eks. en sok med knude på. Sørg for at der er meget legetøj til hvalpen, det kan være tomme ruller fra toiletpapir, mælkekartoner m.m.

Det kan være besværligt, at gøre en hvalp renlig, hvis man ikke er tilstrækkelig vågen. Når hvalpen har sovet og spist, så skal den ud. Når hvalpen begynder at kredse rundt og snuse, er det tid at få den ud. Hvis den når at sættes sig, så skæld ud, løft den op og sæt den udenfor. Men vent selv udenfor, så du har mulighed for at rose den, når den har gjort det, den skal.

Er hunden alene hjemme, så lad den opholde sig et sted, hvor gulvet ikke bliver ødelagt af eventuelle uheld. Men husk, det gavner ikke at skælde hunden ud, når I kommer hjem, for den ved ikke hvorfor.

Folk siger altid, at de kan se på hunden, at den har gjort noget, den ikke må. Det er rigtigt. Det hunden hører, er jeres måde at komme hjem på. Hvis I kommer med tanken om, hvad har den nu lavet? Jeres måde at åbne døren på afslører det for hunden. Den kan høre alt.

Husk ligeledes, at i et hjem med børn er hunden den nederste på ranglisten. Det er familien, der bestemmer og ikke hunden. Man skal være konsekvent, når man har bedt hunden om noget. Udelader man dette nogle gange, finder hunden ud af, at der sker jo ikke noget, hvis jeg ikke gør, hvad der bliver sagt. Det er især vigtigt, når man kalder på sin hund. Den skal komme første gang, der bliver kaldt, og hver gang der bliver kaldt. Hvis man kan se, at hunden er optaget af et eller andet, så vent til I har hundens opmærksomhed, og kald så på den. Opmærksomheden kan opnås ved at smide nogle nøgler eller andet hen ved siden af hunden, så bliver den nysgerrig og kikker, og så kan man kalde på den.

Alt dette er generelt, når man får en hund, også selv om man bor i lejlighed. Bor man i lejlighed er der ingen mulighed for at lukke hunden ud i haven. Så der skal mange lufteture til. Når I går tur med jeres hvalp, så pas på, at den ikke bliver overfaldet af en stor hund – dette kan bevirke, at når hvalpen bliver stor, vil den slås.

Uanset om man bor i hus eller lejlighed, er det meget nødvendigt, at hunden får kontakt med menne-sker og omgivelser. Gå ture med den, også selv om den ikke skal luftes, således at den kommer ud og ser og hører biler og andre lyde i naturen.

Det vil allerede, når I får hvalpen hjem, være en god ide, at finde en træningsplads i Schæferhunde-klubben for Danmark eller tilsvarende klub. I behøver ikke at starte træning op med det samme, men kan lige se, om det er et sted, hvor I gerne vil blive ved med at komme. Der kan hvalpen få socialt samvær med andre hvalpe, ligesom hundeejeren kan få en god snak. Ikke mindst handler det om, at hundeejeren kan få lært, hvordan man træner hund, ja i det hele taget, hvordan man behandler en hund.

I skal, når I får hvalpen hjem starte med at træne navn – det kan eventuel gøres ved, at man sidder i hver sin ende af køkken /stue eller haven og skiftevis kalder hundens navn – når den kommer skal den selvfølgelig have en godbid og her siger vi ”brugens” billige småkager (vanillekrans), for hunden skal have noget den kan smage med det samme – det må ikke være en godbid den skal tygge på, det tager for lang tid, og der kan blive mange godbidder af en vanillekrans. I må ikke gå tur med hvalpe uden I har godbidder i lommen. I kan også bruge hundens mad som godbidder.

Hvis I vil gøre hvalpen hurtig renlig, så put den i en stor papkasse ved siden af seng, således at I kan høre den, når den begynder at pibe. En hvalp vil normalt hverken tisse eller lave, hvor den selv skal ligge. Det kan være svært at høre den, hvis den ligger i et rum langt fra jer.

De første gange I skal køre med hvalpen så ha’ den foran ved førersædet. Det kan give store pro-blemer med køresyge, hvis den bliver sat i et bur bagi bilen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ida Larsen | Ølstedvej 3, Brobyværk, 5672 Broby  | Tlf.: 40571525